Waarom we wel willen schrijven en toch niet bloggen

bloggen

 

Vanavond ben ik in Zwolle met collega coaches, een NOBCO-workshop over bloggen van Paula Laning. Zij schrijft voor haar plezier zegt ze. En ik geloof haar. Op de vraag of dat het alleen is antwoordt ze eerst, ik vind schrijven leuk! In de pauze vertelt ze dat het ook meewerkt aan haar naamsbekendheid. Dus toch, dat ook. 10 coaches die wel willen bloggen, de vraag is waarom en wat staat hen in de weg om het dan ook echt te doen. Hoe komt dat?

Ik hoor veel verschillende redenen. Ik mis de techniek, ik schrijf niet goed. Ik vind schrijven nietniet-leuk. Dat is volgens mij iets positief zeggen over iets wat je eigenlijk niet wilt maar vindt dat je het wel moet doen. Een coachvraag waard, lijkt me.

Ik weet wel wat ik er mee wil bereiken maar ik weet niet hoe. Hoe houd ik het vol? Ah ja, denk ik, die herken ik! Ik begon ook eerst eens met een blog maar ontdekte dat ik de lat steeds hoger ging leggen. Om over mijn coachees maar niet te schrijven. Loyaliteit en integriteit weerhouden mij om er ook maar iets over te zeggen. Reden genoeg om niet te schrijven. Misschien is bloggen ook wel uit de tijd en is vloggen het nieuwe bloggen. Dat beheers ik zeker niet.

Maar nu ben ik vanavond zo maar toch aan het schrijven, een race tegen de klok. Ik heb nog 2 minuten tijdens deze workshop. Het is gewoon te leuk en jammer dat ik nu te weinig tijd heb. En dat is juist de sleutel voor mij. Er moet een urgentie zijn, een aanleiding. Een reden. Een kwestie van waarom, hoe, wat en dan ook doen!

Simon Sinek zegt het zo simpel: “begin met het waarom, dan het hoe en tot slot het wat. Simpel toch?! Iedereen kent de gouden cirkel en toch zit ik hier vanavond met andere coaches die zich afvragen over het waarom, het hoe en wat. Dus ook al weten we veel van de oplossing toch doen we het niet. De reden daarvoor is niet dat we niet op Simon Sinek vertrouwen maar dat we ons zelf niet vertrouwen. Onze eigen -ir-rationele gedachten blokkeren om het gewoon maar eens te doen.

Want fouten maken mag, we leren het meest van ons falen. Iets wat wij onze coachees dagelijks voorhouden. Probeer het maar uit, het nieuwe gedrag. Dus doen, doen en nog eens doen! Oh ja, ik ga er wel vanuit dat je weet waarom je het wilt doen, anders kun je beter vandaag nog stoppen.

Ik blog, de stap is weer gezet, op naar het doen van jouw gouden cirkel!

Posted on 6 april 2016 in Blog

Back to Top