Wie sta ik in de weg?

Dit is vast niet de eerste vraag die jij jezelf stelt. Of wel ? Ik stel eerder de vraag, wat of wie staat mij in de weg ? Over het -wie en wat- kan ik me druk maken. Ik ben me bewust van de risico’s die resultaat in de weg kunnen staan. Als ik de situatie analyseer lijkt het eenvoudig maar de praktijk is vaker complex. Herkenbaar?

Vrijheid is voor mij denken, voelen en doen vanuit het maken van eigen keuzes. Het gevoel dat je krijgt vanuit je authenticiteit. Het gevoel dat persoonlijke ontwikkeling in relatie met anderen wordt vormgegeven vanuit mijn eigen ervaringen en waarden.

Autonomie in samenwerken

Ik wil graag in mijn relaties met anderen iets herkennen van mezelf en gelijk ben ik op zoek naar iets nieuws en het unieke van de ander. Ik vind het fijn om samen te leren en te ontwikkelen. Maar wanneer de ander te veel afwijkt van mijn ervaring, waarden en overtuigingen neem ik al gauw een natuurlijke afstand. Als de ander in de relatie iets van mij wil of moet en ik heb weinig overeenstemming met de ander word ik al gauw kritisch.
Waarom zou ik meegaan in het idee, beleving, doelstelling ? Wie zegt mij dat dit zo moet? Ik heb behoefte aan meer verbinding om het idee of de beleving volgen. Maar ook wanneer ik mij te veel verbonden voel, ben ik alert. Ik wil zelf mijn keuzes maken, dat is tenminste wat ik denk.

Groepsdruk

Afgelopen maandag volgde ik een training voor gevorderde teamcoaches bij trends voor trainers. Het geeft me inzicht dat hoewel we denken autonoom te zijn in denken, voelen en ervaren er toch een groot deel van ons gedrag bepaald wordt hoe wij ons aan anderen spiegelen. Het onderzoek waarbij iemand meer dan 20 minuten in een rokende kamer blijft zitten omdat door groepsdruk niemand opstaat, ondersteunt mijn inzicht.

Doorbreken van belemmeringen

Ik ben autonoom en authentiek. Maar misschien is het ook anders, is het meest vrije gevoel nog wel dat ik besef dat ik een keuze heb. En ook al zal ik 9 van de 10 keer hetzelfde doen wat de groep doet. Het besef van de keuze geeft mij een gevoel van vrijheid. Mezelf bewust worden van groepsdruk en eigen overtuigingen die mij in de weg staan, geeft vrijheid. Tijd voor reflectie, werken aan mijn zelfbewustzijn en doorbreken van belemmeringen, ik heb het nodig om verder te komen in samenwerkingen en met mezelf. En jij ?

Foto: NOS

Posted on 20 mei 2015 in Blog

Back to Top