Belcanto

Twee weken geleden volgde ik in Wenen een 2-daagse workshop toegepaste logotherapie Belcanto van Peter A. Leussink. En vanuit de wijsheid van het chinese spreekwoord, laat me iets ervaren en ik zal het begrijpen, besloot ik me over te geven aan deze leerervaring. Tenminste.

Besluiten je over te geven. Met een duidelijke verwachting van gewenste uitkomsten. Alsof er een plan is die het antwoord geeft.

De eerste dag van de workshop raak ik ontregeld. Mijn ratio die bedacht had wat ik ging doen en ontvangen kreeg geen verbinding. Omdat ik besloten had me daaraan over te geven, accepteerde ik het als een gegeven. En op het moment dat bij mij de frustratie zich uitte, ervaarde ik de werking van Belcanto. – houding – ademhaling – stem -, slechts en toch wel drie stappen.

Het eerste gedeelte van het chinese spreekwoord is: Vertel me iets en ik zal het vergeten. Laat me iets zien, en ik zal het misschien onthouden. Ik heb heb niet gehoord, ik heb niet gezien. Ik heb het ervaren. En daaruit leerde ik.

 

Zo vaak bedenken we wat nodig is, of wat je nodig hebt. En daarmee wordt de ruimte beperkt. Om te bewegen. Om te veranderen.  Om in de relatie te laten ontstaan wat er is. Wat al aanwezig is in de ander, in jezelf en in wat daartussen gebeurt. Om vanuit vrijheid te kunnen leven, maken we eerst een keuze in het aannemen van onze houding, uit te ademen en te spreken. Zonder angst, zonder verwachting. Spreken omdat het er al is, het mag gezegd worden.

 

PS Wanneer Peter Leussink naar Nederland komt zal er de mogelijkheid zijn om een eerste oriëntatie te doen in het werken met Belcanto.  Deze methodiek wordt o.a. in Oostenrijk en Guatemala ingezet bij mensen met een depressie, trauma en dementie. Wie interesse heeft om deze oriëntatie te volgen kan contact opnemen via mail info@josay.nl of 06 132 732 07

Posted on 8 oktober 2018 in JOSAY schrijft

Back to Top